Wil je of moet je digitale vaardigheden leren? Of je nu student of docent bent, ons Digital Survival Pack is er om je te helpen!
Ben je een leerkracht en wil je graag digitale hulpmiddelen gebruiken in de klas, maar heb je het gevoel dat je niet genoeg expertise hebt? Of ben je een student wiens digitale vaardigheden onvoldoende zijn om aan de eisen van je docenten te voldoen?
Wie je ook bent, als je vragen hebt over digitale technologie, ga dan naar ons platform voor een leerzame rondleiding door ons Digital Survival Pack. Je vindt er antwoorden op al je digitale vragen.
Als onderdeel van het EMR Skills4You Interreg project heeft het Centre de Coopération Technique et Pédagogique (CeCoTePe) een module ontwikkeld die gericht is op leerlingen en studenten, maar ook in het algemeen op iedereen die meer wilt leren over de digitale omgeving waarin ze werken.
Digitaal overlevingspakket
Ons digitale pakket is gebaseerd op het Europese DigComp framework en het Waalse FMTTN referentiekader en is verdeeld in 8 modules die je onafhankelijk van elkaar kunt volgen.
-
Module 1, Hoe digitale hulpmiddelen te gebruiken, behandelt de basisconcepten van computergebruik en geeft handvatten om de concepten van de digitale omgeving waarin we leven begrijpelijker te maken. De module geeft ook advies over het gebruik van de computer.
-
Module 2, Informatie en gegevens, richt zich op het vinden, evalueren en beheren van digitale informatie. Er wordt nuttige informatie gegeven over het effectieve gebruik van een zoekmachine, maar ook over de betrouwbaarheid van informatie en de bijbehorende gebruiksrechten. Er wordt ook gekeken naar het opslaan en ophalen van gegevens.
-
In module 3, Contentcreatie, wordt uitgelegd hoe je digitale bestanden kunt beheren en manipuleren. Je leert met name hoe je een groot bestand kunt comprimeren om het te kunnen verzenden. Vervolgens wordt er ingegaan op het maken van tekstdocumenten en diavoorstellingen, met de nadruk op nuttige communicatieregels.
-
Module 4, Communicatie en samenwerking, begint met hoe je digitaal met elkaar omgaat, vooral met het sturen van berichten en sociale netwerken, en gaat dan verder met het delen van informatie en online samenwerken. Binnen elk onderwerp worden de gebruiksregels en etiquette benadrukt.
-
Module 5, Veiligheid, behandelt de zeer belangrijke concepten van gegevensbescherming en digitale identiteit. Je leert hoe je jouw IT-apparatuur kunt beschermen, maar ook hoe je de sporen die je op internet achterlaat kunt beperken. De module wordt afgesloten met een discussie over het ethisch gebruik van digitale technologie.
-
Module 6, Leerstrategieën, geeft advies over hoe je jouw organisatie, planning, cursus opvolging en revisie kunt optimaliseren om kwalitatief goed te leren.
-
Module 7, Voorbereiding op de arbeidsmarkt, geeft studenten stof tot nadenken over hoe ze een carrièreplan kunnen opstellen, een baan kunnen zoeken, solliciteren en slagen voor een sollicitatiegesprek. Er wordt interessante informatie gegeven over de digitale hulpmiddelen die voor al deze fasen beschikbaar zijn.
-
Het portfolio is een hulpmiddel dat steeds meer wordt gebruikt in zowel de onderwijs- als de beroepswereld. Na uitleg over wat een portfolio is, legt module 8, Mijn digitale portfolio, uit wat de voordelen zijn van het maken van zo’n document en hoe je dat aanpakt.
Dankzij deze modules heb je alle sleutels in handen voor een beter begrip van de digitale omgeving waarin we onszelf ontwikkelen en ben je gewapend voor de arbeidsmarkt.
📝Registratie vereist op het platform: https://emr-skills4you.eu/fr/
Hulp nodig bij het registreren op het platform? Hier zijn enkele instructies: https://emr-skills4you.eu/news-article/ontdek-het-e-learning-platform-van-het-skills4you-project/